LCR-congres: staatssecretaris Wiersma komt en...inschrijving sluit vandaag
dennis-wiersmaLaatste nieuws: demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma heeft toegezegd te komen. 

Wil je naar het LCR-congres komen? Vandaag is het de laatste kans om je in te schrijven. We passen alleen controle toe van coronabewijzen (vaccinatiebewijs, testresultaat of herstelbewijs).
Dus wil je nog komen? Meld je aan voor het LCR-congres op 28 oktober 2021 in NBC, Blokhoeve 1 te Nieuwegein

Foto: Martijn Beekman

LCR-congres: Ombudsman Reinier van Zutphen houdt Ab Harrewijnrede

Reinier van Zutphen 2020 - foto Freek van den Berg 3_1De Ab Harrewijnrede op het LCR-congres van 28 oktober 2021 komt van Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Die primeur bracht Amma Asante vanochtend (maandag 4 oktober) op NPO Radio 1 bij Spraakmakers. In de radiouitzending ging het vooral over het herstel van vertrouwen tussen overheid en burgers. Het LCR-congres heeft als thema 'Burgers bouwen aan vertrouwen'. Juist Reinier van Zutphen zet zich hier enorm voor in. De LCR is daarom blij hem als Ab Harrewijnredenaar te begroeten.

Je kunt je aanmelden voor het LCR-congres, zowel online als op de locatie NBC in Nieuwegein.


Lees verder

Inschrijving LCR-congres 28 oktober NU geopend
bouwen-aan-vertrouwen--congres-tekst-shutterstock_2019856085Burgers bouwen aan vertrouwen. Dat is het thema van het LCR-congres op 28 oktober 2021. Het wordt een zogenaamd hybride congres: het kan op locatie én online worden gevolgd. Op locatie kan een beperkt aantal mensen worden toegelaten. De online-versie wordt zo ingericht dat er extra informatie beschikbaar is voor de deelnemers op afstand. Wil je online of op locatie deelnemen?. 

Lees verder

Blog Amma Asante: Meer luisteren, oplossingen zoeken

socialezekerheid-kl-shutterstock_1499415233Zomer en rust. Dat geldt voor veel mensen en organisaties, maar niet voor de LCR en zeker niet voor de mensen die we vertegenwoordigen. Veel mensen die van een uitkering rondkomen, hebben geen rust. Geen dag rust. Dat hebben we gemerkt toen we afgelopen zomer alarmerende berichten kregen over het terugvorderen van WIA-voorschotten door een tekort aan keuringsartsen bij het UWV. Dit was voor ons reden om een meldpunt WIA in te stellen. 


Toch hebben we hen een beetje zomer – ook al was het aan einde ervan – kunnen bieden met het goede nieuws dat vanuit UWV kwam. Ons meldpunt – en vooral de mensen die ons hun verhalen hebben toegestuurd –  heeft geleid tot een oplossing voor deze mensen: ze hoeven de voorschotten niet terug te betalen.Lees verder

WIA-voorschotten hoeven niet terug, poortwachtersfunctie moet beter

UWV-website-shutterstock_1171875370Mensen die een voorschot hebben ontvangen omdat ze wachten op een WIA-beoordeling hoeven dat niet aan UWV terug te betalen. Wie al een deel heeft terugbetaald, krijgt dat geld terug. En mensen die ook nu nog voorschotten krijgen, hoeven niets terug te geven. 


Door het Meldpunt WIA van de Landelijke Cliëntenraad (LCR), signalen van de Centrale Cliëntenraad UWV (CC UWV) en de Maatwerkplaats van UWV zelf is de omvang van de problemen duidelijker geworden. Amma Asante: ‘Mooi dat UWV nu met een oplossing komt voor deze mensen. Wie op een beoordeling moet wachten, leeft in onzekerheid. Als dan later blijkt dat iemand een veel lagere of géén uitkering krijgt dan eerst was gedacht en dus voorschotten moet terugbetalen, dan levert dat meteen problemen op. Waar moet iemand dan van leven? Dat knelpunt wordt nu dus opgelost.’ Lees verder

Boodschappenzaak: voor burgers niet te volgen wat wel mag

boodschappen2-kl-shutterstock_341778467‘De Participatiewet moet een vangnet bieden en een bijdrage leveren aan bestaanszekerheid. We moeten stoppen met knellende regeltjes of je wel of niet een tas boodschappen per week van je moeder mag ontvangen’, dat zegt LCR-voorzitter Amma Asante als reactie op de uitspraak vanochtend in hoger beroep van de zaak in Wijdemeren.


Structurele denkfout

‘De vrouw hoeft weliswaar minder terug te betalen dan de gemeente had geoordeeld. Maar dan nog: het idee van de uitspraak is dat ze minder uitgaven had. Dát is de structurele denkfout in de bijstand.'Lees verder

Top 3 meest gelezen nieuwsberichten:

Volg ons ook op:
    

Bereikbaarheid LCR op werkdagen van 9-13 uur
  070 349 97 90
De uitzendingen 'Nieuwe solidariteit'
zijn allemaal terug te kijken!