LCR stuurt 10-Punten-Plan naar informateur Tjeenk Willink

10-punten-v2-logo-tekst-KL-shutterstock_1022554267De komende jaren moet er een grote inspanning worden gepleegd om de relatie tussen overheid en burger te verbeteren. De LCR heeft hiervoor 10-Punten-Plan opgesteld en dit per brief aan informateur Herman Tjeenk Willink gestuurd. Bestaanszekerheid is voor heel veel burgers geen vanzelfsprekendheid.


LCR-voorzitter Amma Asante schrijft: Vanwege de terugtrekkende rol van de overheid, een gebrek aan regie in het sociaal domein en de bezuinigingen op sociale voorzieningen hebben burgers die afhankelijk zijn van die overheid het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. Zij ondervinden vaak op een of meerdere leefgebieden problemen en onzekerheden.

Lees verder

Terugblik op 2020 en direct vooruitkijken naar komende jaren

Jaarverslag2020Het stelsel van sociale zekerheid is toe aan een grondige herziening. Solidariteit moet daarvan de basis zijn.

In 2020 heeft de LCR laten zien pal te staan voor iedereen die een uitkering van de overheid ontvangt. Die inzet loopt als een rode draad door het hele Jaarverslag 2020.


Goed beleid samen mét burgers

LCR-voorzitter Amma Asante: 'Voor wie werken uitvoerders van de overheid eigenlijk? Dat vragen wij ons al langer af. Het afgelopen jaar zijn er tal van voorbeelden geweest waaruit blijkt dat de overheid en burgers steeds verder van elkaar zijn gaan staan. Goed beleid kan alleen worden gemaakt in samenspraak mét burgers. Het perspectief voor burgers moet terug in het beleid.'


Houd de LCR in de gaten via berichten op de website en volg de pagina's op LinkedInFacebook en berichten via Twitter

Lees verder

Essay wedstrijd: naar servicegerichte overheid met rol burgers

essaywedstrijd-shutterstock_1636587559Een uitdaging! De LCR, Tijdschrift Sociaal Bestek en het Nederlands Genootschap Sociale Zekerheid (NGSZ) organiseren samen een essay-wedstrijd. De titel? Naar een servicegerichte overheid met een onmisbare rol voor de burger. 


De LCR wil goed gebruik maken van de ruimte die de overheid nu biedt aan de stem van de burger. De essays leveren ideeën en inzichten op voor de versterking van de rol van de LCR als belangenbehartiger van alle uitkeringsgerechtigden. 


De LCR gebruikt deze essays ook voor haar boodschap aan het nieuwe kabinet. Immers ‘weten is nog geen doen’. Deadline: 10 april 2021.


Lees verder

Blog Amma Asante: hopen op een kabinet van gelijke kansen en... van

diversiteit-gelijkheid-shutterstock_387874798Hoop op een kabinet van gelijke kansen, inclusie en saamhorigheid

Gelijke kansen, inclusie en saamhorigheid komen centraal te staan. Dat is mijn hoop voor Nederland. En met een hart vol verwachting ging ik dan ook op 17 maart, net als miljoenen andere Nederlanders, naar de stembus. Zo feestelijk als het is om te mogen stemmen, de uitslagen gaven mij weinig reden tot feesten.


Gelijke kansen, inclusie, saamhorigheid, oog voor de rauwe realiteit van cliënten in de sociale zekerheid en hun belangen – de motor waarop ik draai – verdient een lange termijncommitment en -focus, wars van de politieke realiteit. Het verdient ook een samenwerking tussen de LCR en alle betrokkenen inclusief politieke partijen die cliënten in de sociale zekerheid een warm hart toedragen. Dat stelt Amma Asante in het laatste blog.


Lees verder

Onderzoek 'Als verrekenen een beperking is' krijgt veel aandacht

Schermafbeelding 2021-02-25 om 15.41.15Voor mensen met een uitkering is werken niet altijd een bron van inkomsten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Optimalistic, Muzus en Stimulansz onder bijna 800 mensen met een arbeidsbeperking. Maar liefst 61% van de werkende respondenten komt in financiële problemen door de manier waarop hun inkomsten worden verrekend met de uitkering. 92% ervaart onzekerheid over hun inkomen en daardoor stress. 


Dit heeft consequenties voor de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking. Het ministerie van SZW, UWV en Divosa nemen de inzichten uit het onderzoeksrapport serieus. LCR volgt de ontwikkelingen en zal hen zo nodig adviseren. Het rapport dat vandaag is aangeboden heeft veel media-aandacht gekregen. De LCR was al in het NOS-journaal (vanaf 1.15), op NOS-online en heeft in Trouw een reactie gegeven. Op 25 februari om 20.30 uur begint de uitzending bij Pakhuis de Zwijger samen met de LCR. Deze uitzending is live online te volgen.


Lees verder

Terugtreden voorzitter cliëntenraad UWV een aderlating voor cliëntenparticipatie

FrensLemeerFrens Lemeer is gestopt als voorzitter van de cliëntenraad van UWV (CCUWV). Dat bericht haalde in het weekend de kranten (Trouw 20 februari 2021). Hij kan met trots terugkijken op de totstandkoming van het meldpunt 'Herstelactie'. De ex-voorzitter heeft ook veel lobbywerk verricht zowel bij UWV als in politiek Den Haag en bij de Landelijke Cliëntenraad (LCR). 


Hij heeft samen met collega's resultaten bereikt die in deze periode niet vanzelfsprekend waren of voor de hand lagen. We hebben gezien dat dit een wissel trekt op betrokken burgers als Frens Lemeer die op zoek zijn naar de menselijke maat. 


Lees verder

Top 3 meest gelezen nieuwsberichten:

Volg ons ook op:
    
De uitzendingen 'Nieuwe solidariteit'
zijn allemaal terug te kijken!
Terugkijken: 'Als de overheid faalt'
Uitzending 4 maart 2021
Bereikbaarheid LCR tijdens coronacrisis

Alle medewerkers werken vanuit huis en zijn via mail bereikbaar.