Crisismaatregelen toch beter afstemmen op groepen

corona-geengeld-klein-shutterstock_1682077201Nog altijd zijn er zorgen om de flexwerkers maar beperkt meegenomen worden in de coronamaatregelen. De LCR vraagt dan ook aan de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de groep flexwerkers beter te beschermen en een tweedeling in de TOFA voor flexwerkers aan te brengen. Het verlengen van de Tozo voor zzp’ers juicht de LCR toe met die kanttekening dat zorgvuldig naar de partnertoets moet worden gekeken zodat huishoudens niet in de moeilijkheden komen. Ook de hoogte van de Tozo voor alleenstaanden verdient de aandacht. 


Lees verder

Eerste Kamer: compensatie negatieve gevolgen inkomen nieuwe Wajongwet

CardDe nieuwe Wajongwet is dinsdag 26 mei in de Eerste Kamer aangenomen met steun van de coalitie, de SGP en FvD. Een brede coalitie van belangenorganisaties, vakbonden en mensen uit de doelgroep zelf heeft zich zich hard ingezet via #wajongerswordenvergeten en de site Hetgaatovermij.org voor een verbeteringen ten opzichte van de oorspronkelijke wet. 


Dat is gelukt! Helaas is het alternatieve voorstel dat tot een echte en eerlijke harmonisatie had geleid er niet door gekomen. Lees verder

SyRI-coalitie roept op: stop overhaaste invoering ‘Super SyRI’

TH-Privacy_153372237De inkt van het SyRI-vonnis (Systeem Risico Indicatie) is nog nauwelijks droog maar het kabinet dient een wetsvoorstel voor een grotere, ingrijpendere opvolger in. Volgens de Coalitie tegen SyRI waarvan ook de LCR deel uitmaakt, is er niets geleerd uit de rechtszaak: ‘De uitspraak over SyRI was een streep in het zand. Daar gaat de regering nu met een bulldozer overheen.’ 


In een brief aan het kabinet roept de maatschappelijke coalitie die in februari de rechtszaak tegen SyRI won de regering op de invoering van een grotere datasurveillancewet (WGS) op te delen en uit te stellen. De eerste schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel staat nu gepland op 27 mei in de Tweede Kamer.


Lees verder

Amma Asante legt inkomensachteruitgang Wajongers uit

Amma Asante legt uit welke inkomensgevolgen de vereenvoudiging van de Wajong heeft voor jongeren. De LCR voert samen met FNV, CNV, Ieder(in), Coalitie voor Inclusie, Stichting Studeren Werken op Maat, Wij Staan Op!, KRO/NCRV en VCP actie via de website Hetgaatovermij. Lees meer en praat mee op social media met #Wajongerswordenvergeten

Lees verder

Niet meer uren kúnnen werken, is heel anders dan niet meer wíllen werken

jonggehandicapt-werk-shutterstock_572706436Het wetsvoorstel ‘Verdere activering Participatie Jonggehandicapten en Harmonisatie Wajongregimes’ ligt in de Eerste Kamer. Het doel is om bestaande Wajong-wetgeving te verbeteren voor jonggehandicapten. Voor de LCR, FNV, VCP, CNV en Ieder(in) blijven er grote zorgen bestaan over groepen jonggehandicapten die er in inkomen op achteruit gaan. 


Daarom hebben de organisaties een alternatieve formule op tafel gelegd die dit voorkomt. Het kabinet houdt vast aan haar voorstel en het is nu aan de leden van de Eerste Kamer om zorgvuldige afweging te maken.  


Lees verder

Brandbrief flexibele schil naar ministerie SZW

maaltijdbezorger-shutterstock_1336905011Ook in april heeft de LCR signalen verzameld over zaken die niet goed gaan in deze coronacrisis. In de tweede brief met ervaringen uit de praktijk laat de LCR aan minister Koolmees én staatssecretaris van Ark weten ernstige zorgen te hebben over de flexibele schil. Heel veel mensen die daaronder vallen en voor wie wel premie is afgedragen, vissen achter het net. Ze komen niet in aanmerking voor een WW-uitkering omdat er te weinig weken zijn gewerkt, ze vallen niet onder een van de crisismaatregelen. 


'Het is mooi dat het kabinet allerlei groepen 'redt'', zegt voorzitter Amma Asante. 'Maar het is wel heel zuur dat deze mensen die wél premie hebben betaald in de kou blijven staan. De LCR vindt dat voor álle medewerkers die geraakt worden door de crisis een oplossing moet worden gevonden en coulant moet worden omgegaan met regels.'


Lees verder

Top 3 meest gelezen nieuwsberichten:

     
Raadslid in Nieuwsuur


1,5 meter in coronatijd
Hoe is dat als je een beperking hebt? 
Bereikbaarheid LCR tijdens coronacrisis

Alle medewerkers werken vanuit huis en zijn via mail bereikbaar.
E-magazine
Beschut aan de bak