Inclusietoeslag krijgt bijval bij aanbieding petitie Verander Participatiewet


190912-Petitie-P-wet-2e-kamerDe roep ‘Verander de Participatiewet!’ in de petitie die Noortje van Lith (en DeGoedeZaak) samen met LCR-voorzitter Amma Asante donderdag 12 september hebben aangeboden, is goed gehoord in Den Haag. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven te willen praten over de inclusietoeslag die Noortje en de LCR (samen met 6 andere organisaties waaronder de FNV) voorstellen. Nagenoeg de hele Vaste Kamercommissie Sociale Zaken was aanwezig om de petitie in ontvangst te nemen en een belangrijk deel schaarde zich achter het idee van een inclusietoeslag. Het Kabinet is (nog) niet bereid om het voorstel over te nemen, maar er liggen wel voorzichtige openingen. De petitie werd maar liefst 23.267 keer getekend.


Debat

Tijdens de aanbieding van de petitie ‘Verander de Participatiewet!’ lieten de kamerleden Jasper van Dijk (SP), Chantal Nijkerken-De Haan (VVD), John Kerstens (PvdA), Rens Raemakers (D66) en Wim Jan Renkema (GroenLinks) weten sympathiek te staan tegenover de problematiek die Noortje van Lith met DeGoedeZaak en de LCR aankaart. De inkomenseffecten voor mensen met een beperking door de wijziging in de Participatiewet zijn groot. Vooral ook de benadering van mensen met een medische urenbeperking leidt niet tot de beoogde financiële zelfstandigheid.
De Kamerleden gaven de delegatie een hartelijk ontvangst en zorgden aansluitend voor een heldere verwoording van de problematiek in het debat. Een aantal heeft zich hard gemaakt voor de inclusietoeslag. 


Gemeenten en werkgevers

Hoewel het Kabinet het voorstel niet overneemt, is het idee van de LCR en de FNV niet van de baan. Zowel gemeenten als werkgevers zijn vóór een andere benadering van mensen met een beperking in de Participatiewet zodat zij financieel meer zelfstandig kunnen worden en blijven.

Het laatste woord over dit onderwerp is nog niet gesproken.


Lees ook:

Verander de Participatiewet: financiële zelfstandigheid mensen met een beperking

• Onderscheid in Participatiewet urenbeperking of minder loonwaarde niet logisch

• Participatiewet: bizar om huisgenoot met zorgbehoefte niet uit te zonderenTwitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 16 september 2019 12:05:16


Vraag en antwoord