LCR blij met prijs voor privacyschenders SyRi en minister Dekker


Privacy-data-shutterstock_649220674'Overheid valt in de prijzen als grootste privacyschender', meldde de NOS vandaag. SyRi, het programma om uitkeringsfraude op te sporen, kreeg een Big Brother Award van de privacywaakhond Bits of Freedom. Minister Dekker valt 'in de prijzen' met zijn plannen om datasets aan elkaar te koppelen waardoor kan worden bekeken of iemand een schuld kan betalen. De Landelijke Cliëntenraad (LCR) is blij dat op deze manier aandacht gaat naar systemen die schade kunnen toebrengen aan burgers. 

Rechtszaak

Al eerder dit jaar spande de LCR samen met Stichting Platform Bescherming Burgerrechten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Stichting Privacy First, en Stichting KDV een rechtszaak aan tegen SyRi. SyRI licht met geheime algoritmen complete woonwijken door om burgers te profileren op het risico dat ze frauderen met sociale voorzieningen. Volgens de organisaties vormt dit systeem een bedreiging voor de rechtsstaat en moet SyRI onrechtmatig worden verklaard.

De uitspraak van de rechtszaak die eind oktober diende, vindt plaats op 5 februari 2020.Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 30 november 2019 13:05:14


Vraag en antwoord